banner306
banner198

CHP Çankırı İl Başkanlığı Basın Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi olarak yeni bir Tarım Düzeni ile çiftçimiz emeğinin hakkını ve ürününün değerini alacaktır.

CHP Çankırı İl Başkanlığı Basın Açıklaması
banner145

Cumhuriyet Halk Partisi Çankırı İl Başkanı Fikret Tatlıcı Ülkemizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında bir basın açıklamasında bulundu.

Dünyanın önde gelen tarım ülkelerinden biri olan Türkiye bugün artık başka ülkelere bağımlı hale gelmiş tarım ve hayvancılıkta sürekli gerilemiştir. AKP hükümeti çiftçiye destek vermek yerine çiftçiden ağır vergiler almaktadır. Hem çiftçiden 6 milyar vergi keseceksin hem de çiftçiye 5 milyar destek bile vermeyeceksin. Böyle bir tarım düzeni olabilir mi? Böyle bir düzende çiftçi ayakta kalabilir mi?

Cumhuriyet Halk Partisi; toprağın bereketini yok eden, çiftçiyi muhtaç hale düşüren bu iktidarı ve bu düzeni değiştirecektir. CHP olarak hedefimiz öncelikle kendi kendine yeterliliği daha sonra tarım ürünleri ihracatında büyümeyi hedef alan bir tarımsal yapının oluşturulmasıdır. Bu üretim artışına paralel olarak kırsal refahın artırılması ve üreticinin örgütlendirilerek rekabet gücünün artırılması da öncelikli hedeflerimizdendir. Çiftçimizin yaşam kalitesi ve refahını yükseltmek için üreticinin katma değeri yüksek, talebi olan ve rekabet şansı bulunan üretimlere yöneltilmesine çalışacağız.

Kurulacak “Arazi Edindirme Ofisi” ile topraksız üreticiler ile toprağı yetersiz üreticilerin sorunlarına çözüm getirilmesi için canla başla çalışılacak değerlendirilmeyen toprakların üretime açılması, verim ve alan artışı sulama sisteminin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Bu hedef doğrultusunda 2023’e kadar 11 milyon hektar araziyi toplulaştıracak ve 4 milyon hektar arazinin sulama imkânına kavuşturulmasını sağlayacağız.

Ülkemizi besleyen çiftçilerimizin hak ettiği yaşam standartlarına ulaşılması için bütçeden tarıma ayrılan payın 6 – 8 milyar TL’lerden 16 milyar TL’ye çıkaracağız. Sistemin işleyişi ve denetimi için “ Tarım Piyasaları Düzenleme ve Denetleme Kurumu” kuracak, tarımın dünyadaki gelişmelerden yararlanabilmesi için yapılacak araştırma-geliştirme çalışmalarını yürütecek Araştırma Konseyi’ni oluşturacağız.          Çiftçinin Üretici Birlikleri şemsiyesi altında toplanacak, üretici ve satış kooperatiflerinin etkin hale getirilecek, hal sistemi yeniden yapılandırılacak ve çiftçinin emeğine sahip çıkan bir sistem içerisine eklenmesini sağlamış olacağız.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılına 1 lira olan mazotun 3,4 Liraya çıkması, gübre ve tarım-hayvan ilaçlarındaki inanılmaz artış, bunun yanı sıra süt fiyatlarının 50 kuruşa kadar düşmesi çiftçimizin belini bükmüştür. Ortadoğu’nun tarım ve hayvancılık ülkesi olarak görülen Türkiye’de bugün kurbanlık hayvan dahi bulmak neredeyse imkânsız hale getirilmiş et halkımızın tadını bir yana bırakın ismini dahi unuttuğu bir besin maddesi olmuştur.

Tarım ve hayvancılık ülkesi olarak lense edilen ülkemizde 332 bin insan aç, 20 milyon insan ise yoksul olarak hayatlarını sürdürme mücadelesi vermektedirler. Bu büyük bir tezatlıktır. Yeni Tarım Düzenimiz ile sağlayacağımız üretim artışı ile de aç ve yoksul insan bırakmayacak, herkesin sofrasına ülkemizin tarım ve hayvancılık ürünlerinin girmesini sağlayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi tarım ve hayvancılıkta kalkınmayı sağlayacak, çiftçimizin dertlerine derman olacağız.

Fikret TATLICI

İL BAŞKANI