Çankırı Belediyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da büyük önem verdiği ve ülke gündemine yerleştirdiği ekmek israfını önlemeye yönelik kampanyaya destek vererek, ekmek israfına “hayır” dedi.

 

Çankırı Belediyesi, boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunda toplumun her kesimini bilinçlendirmek amacı ile “Ekmeğini İsraf Etme” kampanyası başlatan Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğünün çalışmasına destek verdi.

 

Toprak Mahsülleri Ofisi Polatlı Şube Müdürü Bestami Ateş ile Çankırı TMO Ajans Müdürü Muhammet Görkem ile Çankırı Belediyesi adına bir araya gelen Başkan Yardımcısı Mehmet Çayır, ekmek israfının ciddiyetine ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

 

 

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren TMO Polatlı Şube Müdürü Bestami Ateş “ Maalesef ekmek üretimi ve tüketimi konusunda ülkemizde ciddi sıkıntılar var. Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu para ile 80 hastane, 500 okul inşa edilebiliyor. Bu veriler inanılmaz. Kurumumuz da bu konuya dikkat çekmek için kampanya başlattı ve “Ekmek Tüketimi ile İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler” adıyla, ekmeğin hem üretildiği hem de tüketildiği geniş bir sahada, israfın en ince detayına kadar biçimi ve nedenlerini ortaya koyan bir araştırma yaptırdı. Bu araştırmadan çıkan veriler bize doğru bir yolda olduğumuzu gösterdi. Başlattığımız ekmek israfını önleme kampanyası ile bireysel ve toplumsal duyarlılığı uyandırmaya çalışıyoruz. Ekmeğimizi israf etmek, geleceğimizi israf etmek demektir.” diye konuştu.

 

Yürütülen tüm çalışmalara Çankırı Belediyesi olarak destek vereceklerini belirten Başkan Yardımcısı Mehmet Çayır, ekmek israfını önlemede ve konuyla ilgili bilinçlenmede herkese büyük görevler düştüğünü kaydederek “Kampanyanıza canı gönülden destek veriyoruz. Ülkemizin ve şehrimizin her yönden ilerlemesi ve halkımızın bilinçlendirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi. 

 

Vali Özcan’da Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasına Destek Verdi.

“Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında Vali Vahdettin da Özcan ziyaret edildi.

17 Ocak 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve katılımları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce(TMO)'nce başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında, Polatlı TMO Şube Müdürü Bestami Ateş, Çankırı TMO Ajans Müdürü Muhammet Görkem, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır ve Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Gamzeli, Vali Vahdettin Özcan’ı Makamında ziyaret etti.

Ziyarette kampanya hakkında bilgi veren Polatlı Şube Müdürü Bestami Ateş, 2012 yılında yapılan araştırmada “Ülke genelinde 252 fırın, 53 personel yemekhanesi, 53 öğrenci yemekhanesi, 611 lokanta ve otel yetkilileriyle görüşülmüş, 1.589 hanede toplam 5.662 aile bireyinin yemek yeme durumu ve ekmek tüketimi hakkında bilgi toplanmıştır. Ayrıca kurumlarda yemek yiyen toplam 552 kişinin kanaatine başvurulmuştur” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde, günde 25 bin 295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1.546 milyar TL değerinde 2.1 milyar adet ekmek israf edilmektedir diyen Ateş, eğer bir yıllık tasarruf yapılmış olsa bu 1.546 milyar lira ile 83 hastane veya 500 km bölünmüş yol veya 500 kişilik 18 havaalanı veya 104 bin ailenin bir yıllık giderinin karşılanabileceğini ya da 163 bin asgari ücretlinin maaşının ödenebileceği veya onlarca köprü inşa edilebileceğini söyledi.

 

Üretilen ekmeğin bir bölümü henüz fırınlarda satılmadan, bir bölümü de satın alındıktan sonra tüketilmeyerek israf edildiğine dikkat çeken Ateş, Vali Özcan’a “Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması” ve ”Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri” kitabı ile Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile ilgili hazırlanan afişlerden sunarak kampanyaya destek istedi.

Vali Vahdettin Özcan, israf yapmamamın her kesime, özellikle çocuklarımıza küçük yaşta aşılamamız gereken çok önemli bir konu olduğunu belirterek, bu konuda bir kamuoyunun oluşmaya başladığını belirtti. 2013 yılı bütçe giderlerinin 404 milyar lira olduğunu belirten Vali Özcan, “Bütçemizin 1,5 milyar lirasını israf ediyoruz” dedi. 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli ise, ekmek israfını önlemek amacıyla yapılan tüm çalışmalara katılacaklarını belirtti.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır ise, bilinçli ekmek tüketiminin önemini vurgulamak ve ekmek israfını önlemek amacı ile çeşitli etkinlikler yapacaklarını belirterek, Mart ayı içerisinde Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar’ı davet ederek halkın  bilinçlendirilmesi amacı ile ilgili program yapacaklarını belirtti.

 

Görüşme sonunda ekmek israfın önlenmesi ve sağlıklı ekmek tüketilmesi için her türlü çalışmanın ortaklaşa yürütüleceği kararı alınarak, bu projenin sadece Bakanlığın değil tüm Türkiye’nin projesi olduğu vurgulandı.

 

Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler www.ekmekisrafetme.com internet adresinden elde edilebilir.

 

Editör: Haber Merkezi