banner198

Ercan Şekerin kaleminden Orta izlenimleri

Ercan Şekerin kaleminden Orta izlenimleri

Ercan Şekerin kaleminden Orta izlenimleri
banner145

Eskiden milli görüşün kalesiydi. Şimdilerde Ak Parti silme götürüyor.

 

Son iki seçimlerde Ak Parti’ye en fazla oy çıkartan Yapraklı ilçesiyle adeta yarış halindeler.

 

Sırtını Aydos dağlarına dayamış Orta, çoğu ilçelerimiz gibi vadiler arasına sıkışmamış. Düzlük arazi yapısı geniş otlakları, temiz havası ile büyükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden. Bu arazide yetişen dana etinin tadını başka yerde bulamanız çok zor.

 

Çankırı’nın en yüksek yerleşim yerlerinden. Rakım 1200’lerde. Çankırı’da elektrik direklerinde reklam tabelası çokça bulunan tek ilçesi.

 

12 Eylül Referandumunda %91,96 oy oranıyla evet demiş. 2007 genel seçimlerin Ak Parti %76.64, MHP %10.62, SP %4.69, DP %2.67, CHP ise %1.62, oranla adet dibe demirlemiş.

 

‘Çankırı’dan neden CHP’yi oy çıkmıyor?’ sorusunun yanıtını bulmak zor değil. Türkçe ezan yasağı ve camilerin kapısına kilit vurulması Ortalılarında hafızasından silinmemiş.

 

Milli Şef döneminin yaşattığı travmayı gittiğimiz Özlü beldesinde şahit oluyorum.

 

Yaşlı bir amca milletvekillerini durdurup soruyor. ‘Namaz kılıyormusunuz?’ ve devam ediyor ’CHP döneminde bu memlekette camilerin kapısına kilit vurdular. Sizde vuracakmısınız?’ diyor. O sırada ikindi ezanı okunmaya başlıyor ve hemen orada selamlaşma faslına ara verilip topluca köyün camisinde namaza duruluyor. Yaşlı amca çocuklar gibi şen. Biliyor ki alnı secdeye gelen insan kul hakkı yiyemez.

 

 

Orta kış aylarında nüfusu oranı düşerken yaz aylarında ise İstanbul ve Ankara’dan gelenlerle nüfus belki üçe belki beşe katlanıyor. Şimdilerde ilçede iki bin, üç bin kişi yaşıyor.

 

Ortanın bir çok zengini var. Bunların başında Namık Tanık, Yunus AVM sahibi Yaşar Ayhan ve Amerika’da lojistik alanından faaliyet yürüten ÇOYDER’in kurucusu Sefer Özdemir gelmekte.

 

Seçim çalışması kapsamında Ak Parti milletvekili adaylarıyla dolaşıyoruz. İdris Şahin gittiği tüm beldelerde en ufak sorunlara kadar konuya olan hakimiyetiyle beni şaşırtıyor. Şahin, ‘biz hangi yolun altından büz geçecek, neredeki kaya parçası yıkılacak biliyoruz’ diyerek teşkilatçılıktan gelmenin verdiği özgüvenle konuşuyor.

 

Orta kendi bağrından bu zaman kadar DYP’den Ahmet Uyanık, MHP’den Hakkı Duran’ı meclise göndermiş. Son olarak Şahin’in Ak Parti tarafından aday gösterilmesi Ortalıları son derece sevindirmiş. Şimdilerde ise Hüyük’lü İdris Şahin’i meclise gönderme yolunda Ortalılar adeta kenetlenmiş.

 

Ortada seçim tahmini yapmak zor değil.

 

Birinci parti Ak Parti olur. Bazı beldelerde gençler MHP’ye oy verir.

 

Saadet Partisi’nin 1. Sıra adayı Mehmet Ünver ilçede eczacılık yapıyor. Efendi kişiliğiyle sevilen sayılan birisi. Her ne kadar Şabanözülü olsa da Orta ile özdeşleşmiş. Orta büyük oranda Ak Parti, kalan oylarda MHP ve SP arasında paylaştırır.

 

Orta ilçesi tipik bir Anadolu kasabası özelliklerini yansıtıyor. Ak Parti İlçe Bakanı Halil Akpunar ev sahipliğini en güzel şekilde yerine getirmek için elinden geldiğince koşturuyor. Hayli telaşlı Akpunar’a, ‘Başkan sakin ol’ diyorum. Hemen yüzüne tebessüm oturuyor, yanıma geliyor kucaklaşıyoruz. Kısa bir mola veriyoruz Dodurga yolunda yemyeşil tarlalar arasında Osman Canbaz ve Halil Akpunar’la hatıra fotoğraf çektiriyoruz. Karede iki Ortalı ve tam ortalarında Taşyakası’ndan ben yer alıyorum.

 

‘Sonuç ne çıkar’ diyorum. ‘Kendi bağrımızdan çıkan İdris Şahin’le birlikte Orta’da tulum çıkartacağız’ iddiasını yineliyorlar.

 

Karşılaştığınız her iki kişiden birinin mutlaka soyadı Cambaz. Canbaz’larda Türkiye’ye dağılan bütün Canbaz soyadlıları tek çatı altında toplamak ve sosyal dayanışmayı sağlamak için Canbazzade Derneğini kurmuşlar.

 

Ankara ve İstanbul’da ki Pastaneci ve kuruyemişçilerin çoğunluğu Orta ilçemizden.

 

Ortanın çoğu köyü oğuz boylarının isimlerini almış. Kendisini diğer ilçelere göre hizmet alamamış hissediyor. Şimdilerde bütün beklentileri termik santralin bir an önce kurulması. Enerji Bakanı Tamer Yıldız,  santral her ne kadar çevre kirliliği yaratmayacak, Avrupa Birliği 2016 yılı çevre kriterlerine göre kurulacağını söylese de Orta’nın yayla havasının bozulacağı korkusuyla ürperiyorum.  Zaten bu termik santral ismi bile insanı ürkütmeye yetiyor da artıyor. Sonuç olarak gerekli bacalar ve filtreleme sistemi kurulmuş olsa da işletmeler maliyetli olmasından dolayı filtreleri çalıştırmıyor.

 

 

Çankırı temiz içme suyunu Orta Güldürcek barajından karşılıyor.

 

Tayyip Erdoğan ağırlığı yadsınamayacak düzeyde büyük

Özlü beldesinde dolaşma imkanı buluyorum. Duvarın kenarına toplanmış köy kadınları meraklı gözlerle gelenleri seyrediyor. Sıcak bizden insanlar. Nede olsa Anadolu kadını utangaç ama misafir perver. Kısa bir selamlaşmanın ardından aramızdaki yabancılık yerini samimi bir sohbete bırakıyor. Seçimlerde kime oy vereceksiniz diyorum ‘Tayyip Erdoğan’ diyor başka bir şey demiyorlar.

 

Bir başka grubun yanına gidiyorum. Yetmiş sekiz yaşına merdiven dayamış bir teyze, torunuyla gelip sohbetimize ortak oluyor. Teyzeye ‘oyunu kime atacaksın’ diye soruyorum. Teyze, ‘O iş sandık başında belli olur. Oyumu kime vereceğimi söylemem’ diyor.

 

Giydirilmiş arabalar, siren sesleri, anons araçlarından yansıyan müzik, çocuklar için köyde bir bayram havası estiriyor. Köy meydanına doluşan çocuklar coşkuyu zirveye çıkartıyor.

 

Güzergah üzerindeki köylerde çocuklar arabaların arkasından koşuyor yol kenarlarına toplanıp el sallıyor. Biranda çocukluğuma dalıp gidiyorum. 1983 yılındaki genel seçimler. Yedi yaşımdayım. Cuntanın Emekli Orgeneral Turgut Sunalp’e kurdurttuğu 'Asker partisi ya da Horoz Partisi' olarak adlandırılan MDP'nin seçim arabası Salı pazarı kurulu Kurşunlu sokaklarında. O günlerde bu kadar çok araç olmasa da horoz gibi öten araç kornasını unutmam mümkün değil. Hatıralar bir biri peşi sıra beynimde yıldırımlar çakıyor. Yüreğim ikircikleniyor...

 

Özlü beldesinde merakla yanıma toplanan köyün çocuklarıyla misket oynuyoruz. Murat polis olmak istiyor. Adaşı muratta öyle. Elimdeki fotoğraf makinesini uzaktan merakla incelediğini fark ediyorum. Fotoğraf makinemi nasıl çekileceğini kısaca özetleyip veriyorum eline.

 

Bu görmüş olduğunuz fotoğraf karesi Murat’ın deklanşöründen yansıyor.

 

  

Yarın: Şabanözü izlenimlerimle karşınızda olacağım.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER