banner198

Yeni Akit Gazetesinde Çankırı Kaya Tuzu

Yeni Akit Gazetesi Çankırı kaya tuzuna geniş yer verdi

Yeni Akit Gazetesinde Çankırı Kaya Tuzu
banner145

Milletvekili Av. İdris Şahin Yeni Akit Gazetesi Muhabiri Hasan Önal’a Çankırı kaya tuzunu anlattı. Gazete habere geniş yer verdi.

 

Çankırı’nın yüzünü kaya tuzu güldürecek

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, beyaz ekmeğin ardından şeker ve tuz kampanyası da başlatmaya hazırlanıyor. Bakanlığın kaya tuzu konusundaki çalışması, Türkiye’nin en önemli kaya tuzu üretim merkezi olan Çankırı’da heyecana yol açtı. Çankırı’da birçok sektörün gelişmesine yol açan kaya tuzunun tüketiminin artırılacak olması ildeki beklentiyi de artırdı.

 

Akit’e kaya tuzu konusunda değerlendirmelerde bulunan AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Türkiye’de yılda ortalama 800 bin ton insani amaçlı tuz tüketildiğini, bunun 150 bin tonunun kaya tuzundan karşılandığını dile getirdi. Bakanlığın başlatacağı kaya tuzu kampanyası ile üretim ve tüketimin artacağını belirten Şahin, dikkatlerin kaya tuzuna çekilmesiyle birlikte vatandaşların kaya tuzunun diğer faydalarını da öğreneceğini dile getirdi. Kaya tuzu maden ocaklarının deniz ve göller gibi atıklarla kirletilmesi olasılığının bulunmadığını söyleyen Şahin, bu nedenle kaya tuzunun diğer tuzlara oranla daha sağlıklı olduğuna dikkat çekti. Çankırı’da üç adet kaya tuzu maden işletmesi bulunduğunu söyleyen Şahin, bu işletmelerin 2013’ta yaklaşık 400 bin ton üretim hedeflediğini kaydetti.

 

Kaya Tuzu Mağaralırı Sağlık Sektörünün Hizmetinde

 

Tuz mağaralarının içindeki kilometrelerce uzunluğunda galeriler bulunduğunu belirten Şahin, yer yer tuzdan bembeyaz sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaranın şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yeri olduğunu bildirdi. Kaya tuzu mağarasının gerekli altyapı çalışmaları yapılabildiği takdirde birçok hastalığa iyi geldiğini de hatırlatan Şahin, yurt dışında buraya benzer mağaraların astım, tansiyon, uyku problemleri depresyon, alerji, ruhsal ve psikolojik bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını dile getirdi. Gün boyunca maruz kalınan stresi ve pozitif yüklü iyonların vücut üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şahin, kaya tuzundan yapılmış aksesuarları ev ve işyerlerinde bulundurma ile bu etkinin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, beyaz ekmeğin ardından şeker ve tuz kampanyası da başlatmaya hazırlanıyor. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yenmesini tavsiye eden Bakanlık, beyaz şeker yerine esmer şeker, deniz tuzu yerine ise kaya tuzu tüketilmesini önerecek. Bakanlığın kaya tuzu konusundaki çalışması, Türkiye’nin en önemli kaya tuzu üretim merkezi olan Çankırı’da heyecana yol açtı. Çankırı’da birçok sektörün gelişmesine yol açan kaya tuzunun tüketiminin artırılacak olması ildeki beklentiyi de artırdı.

 

Kaya Tuzu, Diğer Tuzlara Oranla Daha Saf

 

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, kaya tuzu konusunda Yeni Akit’e değerlendirmelerde bulundu. Çankırı’da Hititler’den beri kaya tuzu üretimi yapıldığına dikkat çeken Şahin, ilde yaklaşık 850 milyon ton kaya tuzu rezervi bulunduğunu ifade etti. Türkiye’de göl, deniz ve kaya tuzları olmak üzere üç ana kaynaktan tuz üretimi yapıldığını hatırlatan Şahin, yüzde 98’e varan saflık oranıyla kaya tuzunun diğer tuzlara göre daha saf olduğunu ifade etti.

 

Kampanya Kaya Tuzu Tüketimini Artıracak

 

Türkiye’de ortalama yılda 800 bin ton insani amaçlı tuz tüketildiğini vurgulayan Şahin, bunun 150 bin tonunun kaya tuzundan karşılandığını dile getirdi. Bakanlığın başlatacağı kaya tuzu kampanyası ile üretim ve tüketimin artacağını belirten Şahin, dikkatlerin kaya tuzuna çekilmesiyle birlikte vatandaşların kaya tuzunun diğer faydalarını da öğreneceğini dile getirdi. Kaya tuzu maden ocaklarının deniz ve göller gibi atıklarla kirletilmesi olasılığının bulunmadığını söyleyen Şahin, bu nedenle kaya tuzunun diğer tuzlara oranla daha sağlıklı olduğuna dikkat çekti. Çankırı’da üç adet kaya tuzu maden işletmesi bulunduğunu söyleyen Şahin, bu işletmelerin 2013’ta yaklaşık 400 bin ton üretim hedeflediğini kaydetti.

 

Tuz Mağaraları Turistlerin Gözdesi

 

Tuz mağaralarının içindeki kilometrelerce uzunluğunda galeriler bulunduğunu belirten Şahin, burasının Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu yer olduğunu dile getirdi. Mağaraların gezmeye gelenleri kendine hayran bıraktığını ifade eden Şahin, tuz galerilerinin Çankırı'nın turizmine önemli katkılar sunduğunu belirtti. Şahin, yer yer tuzdan bembeyaz sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaranın şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yeri olduğunu bildirdi. Buradan çıkarılan kaya tuzlarının rafine tuz fabrikalarına, buzlanmayı önleme amacıyla Karayollarına, belediyelere ve yalama taşı olarak bütün Türkiye'ye pazarlandığını aktaran Şahin, rafine edilen kaya tuzunun da tekstil, tıp, sanayi ve gıda alanlarında kullanıldığını ifade etti.

 

Kaya Tuzu Mağaralırı Sağlık Sektörünün Hizmetinde

Kaya tuzu mağarasının gerekli altyapı çalışmaları yapılabildiği takdirde birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Şahin, yurt dışında buraya benzer mağaraların astım, tansiyon, uyku problemleri depresyon, alerji, ruhsal ve psikolojik bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını hatırlattı. Kaya tuzunun doğal iyonlaştırıcı olması nedeniyle havadaki pozitif yüklü iyonları negatif iyonlara çevirdiğini ifade eden Şahin, bunun da solunan havanın kalitesini artırdığını, dinginlik ve rahatlama sağladığını kaydetti. Gün boyunca maruz kalınan stresi ve pozitif yüklü iyonların vücut üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu dile getiren Şahin, kaya tuzundan yapılmış aksesuarları ev ve işyerlerinde bulundurma ile bu etkinin ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER