Dört yüz elli sekiz  yıllık tarihi geçmişiyle Çankırılıların ibadet mekanlarının başında gelen Sultan Süleyman Cami'nde süren restorasyon çalışması sona erdi.  Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile 1558 yılında Sadık Kalfa tarafından inşa edilen tarihi Sultan Süleyman Cami (Ulu Cami) bin 493 gün sonra yeniden  ibadete açıldı.

 

Cuma namazı ile ibadete açılan camiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şehrin en ulvi mekanlarının başında gelen camiinin  4 yıl boyunca ibadete kapalı kalması çevre esnafın oldukça zor günler yaşamasına neden olmuştu. Caminin cuma namazi sonrasi vakit namazlarinin kilinmasina yeniden kapandigi ogrenildi.

 


Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından
FRG İnşaat Restorasyon Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. ihale edilen Ulu Cami 06.0.7.2012 tarihinde sözleşme yapılarak 1 milyon 306 Türk lirası bedelle restorasyona alınmıştı. Bitiş tarihi 750 gün olan projede 13 Nisan 2013 tarihinde restorasyon çalışmaları cami içerisine kaydırılarak o günden bugüne ibadete kapatılmıştı. Çalışmalar sırasında yapıda öngörülemeyenden fazla  eksikliklerin çıkması restorasyon süresini uzattıkça uzatmıştı.

 

 


Osmanlı Yükselme Dönemi yapılarından olan Cami, Kanu­ni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edildi.Sülüs Hat'la yazılı Kita­besinde;

 

"Buyurdu yapmağa isna yılında

Bunu Sultan Süleyman tali-ül hayr

Münadi görecek hayretle hatmin

Didi tarihi ya cami-ul hayr"

 

dörtlüğü yazılıdır. 1522 yılında başlayan inşaatın 1558 yılında tamamlandığı bilinmekle birlikte neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda bilgi bulunmamaktadır.

Kare planlı olan Cami üzerinde ortada bir büyük tam kubbe ile bu kubbenin dört tarafında birer yarım kubbe bulunmaktadır. Bu kubbeler dört paye ve duvarlar arasındaki kemerlere oturmaktadır. Duvarları ve minaresi kesme taş, kubbe üstleri kurşunla kaplıdır. Cami'nin içi rokoko üs­lubu ile süslenmiş, bunların araları hat örnekleriyle bezenmiştir. Mihrab istalaktitlidir,  zengin bir görünümü vardır. Minber'i taştan yapılmıştır. Kürsüsü köşeli ve gövdesi yuvarlaktır. Ka­pı söveleri mermer olup kemerleri kilit taşı,  içleri oluklu konsol halinde çıkarılmıştır. Son cemaat yeri, dört sütuna dayanan üç kubbe ile örtülü ve iki tarafında istalaktitli mihrap nişleri bulunmaktadır.


Sultan Süleyman cami restorasyon çalışmasında son durum!

Sultan Süleyman Camii İbadete Kapatıldı


Yukarı çarşıda  Vali ve esnaf gerginlği!

Editör: Haber Merkezi