Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından, üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirlerden ve halkından memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması” 2024 sonuçları açıklandı.
Birinciliği Eskişehir’in aldığı sıralamada, Çankırı 65’inci sırada yer aldı. Deprem bölgesinde bulunan Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve toplamda 11 ilin dahil edilmediği çalışma, 71 ilde gerçekleştirildi.
Her yıl düzenli olarak “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” listesini yayımlayan ÜNİAR’ın güncel sıralamasında Eskişehir, ortalama 90 puanla Türkiye’nin en öğrenci dostu şehri olarak bir kez daha zirvede yer aldı. Eskişehir’i Ankara ve Mersin takip etti.
40 bin öğrencinin katıldığı anket neticesinde, öğrenci dostu şehirler sıralamasında Çankırı sınıfta kaldı. Sırasıyla A, B, C, D ve FF gibi kategorilerin yer aldığı şehirler listesinde Çankırı, 37 puanla 64. sırada, FF (sonuncu) kategorisinde yer aldı. 2023 yılında yapılan ÖDÜŞ anketi sonucunda ise Çankırı, 40 puanla 63. sırada kendine yer bulmuştu.
Aynı listede komşu illerden Ankara 3’üncü, Bolu 12’nci, Sinop 26’ncı, Bartın 35’inci, Karabük 38’inci, Kırıkkale 46’ncı, Çorum 47’nci, Kastamonu ise 52. sırada yer aldı.
Listenin 65’inci sırasında Iğdır, 66’ncı sırasında Yozgat, 67’nci sırada Bayburt, 68’inci sırada Bingöl, 69’uncu sırada Şırnak, 70’inci sırada Hakkâri ve 71’inci ve son sırada Muş ili yer aldı.
Araştırmada, deprem bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 11 il değerlendirme dışı bırakıldı.
Geçtiğimiz aylarda URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından yapılan, üniversiteleri bilim alanlarına göre sıralama araştırması sonucunda, son beş yılın verileri baz alındığında Çankırı Karatekin Üniversitesi, 2020–2021 yılı değerlendirmesinde dünyada 2.453’üncü sırada bulunurken, 2024–2025 verilerinde ise 2.751’inci sıraya düşerek 298 basamak gerilemişti.
Öne çıkan ilk beş şehir ise şu şekilde sıralandı:
Eskişehir – 90 puan
Mersin – 89 puan
Ankara – 88 puan
Edirne – 86 puan
Çanakkale – 85 puan