banner198

Rektör Ayrancı, görevdeki 16 ayını değerlendirdi!

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı,şehre gelecek olan 500'ü aşkın yabancı öğrenci ile Çankırı'nın İsviçre'nin Basel'i gibi olacağını söyledi.

Rektör Ayrancı, görevdeki 16 ayını değerlendirdi!
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Hukuk fakültesi ile öğrenci kalitesinin yükseleceğini, şehre gelecek olan 500'u aşkın yabancı öğrenci ile Çankırı'nın İsviçre'nin Basel'i gibi olacağını söyledi.

ÇAKÜ Rektörü Hasan Ayrancı, Ramazan bayramı sonrası ilk mesai gününde akademik ve idari personel bir araya geldi. Bayramlaşma töreninin ardından göreve geldiği 16 ayı değerlendiren Ayrancı, önemli açıklamalarda bulundu.

- Mühendislik fakültesinin adı var, kendi yok gibiydi -

"Mühendislik fakültesinin adı var kendisi yok gibiydi".diyen Ayrancı, "Sadece gıda mühendisliği bölümüne az bir öğrenci geliyordu. Bir kaç önemli rötuş ve öğretim üyesi alarak elektrik-elektronik mühendisliği ve inşaat mühendisliğini açıverdik. Öğrencileri ile bu yıl gelecekler ve üniversitemizin pırıltısını artıracaklar. Hemen arkasında yine aynı usulde bilgisayar ve makine mühendisliği hemen açılacak. Dolayısı ile mühendislik fakültesi isim olarak vardı, cisim olarak yoktu. Biz yeni bir fakülte kurar gibi onu öğrenci alır, bilim yapılır, kendisinden övünülür bir fakülte haline getirdik." dedi.

- Ilgaz'a yeni bölümler geliyor -

Ilgaz Turizm Yüksek okuluna değine Ayrancı, " Bir bölümde 56 öğrencimiz vardı. Koca yüksek okul tek bir bölümle duruyordu. Hemen gayretlerimizle 2. bir bölüm açtık, 60 öğrenci daha gelecek. Hiç olmazsa orası  yüksek okula yakışır bölümleri olan, hocaların sayısı artmış bir okul haline geldi. İnşallah 3. bölümü de açmak için çalışıyoruz."  şeklinde konuştu.

- Hukuk Fakültesi üniversitesi olan şehirlerin hayali  -

ÇAKÜ'ye Hukuk Fakültesi kurulması noktasında 20-30 sayfalık tez düzeyinde bir rapor hazırladıklarını aktaran Ayrancı, "Üniversitemizi atağa kaldıracak olan Hukuk Fakültesi kurulumasına ilişkin arzımızı kendisine ilettiğimiz Sayın Başbakanımız 15 Temmuz meydanında yaptığı konuşmasında 'Çankırı’ya Hukuk Fakültesi yakışır. Hayırlı olsun.' müjdesinin ertesinde dosyamız YÖK Denetleme Kurulundan geçmiş̧ ve Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasına sunulmuştur. Artık hukuk fakültesi verilmiyor hiç bir yere. Pazartesi günü eğitim komisyonunda geçti. Çarşamba günü YÖK kurulunda diyorlardı ki; "konuyu tartışırız". Başbakanımız salı günü 'Çankırı'ya hayırlı olsun' dedi. Dolayısı ile YÖK olumlu kararı verdi. Basket maçı gibi; bizim fakülte meselesi üç - beş hareketten ancak sonra basket oldu." diye konuştu.

Rektör Ayrancı, "Hukuk Fakültesi, her üniversitenin ve üniversitesi olan şehirlerin hayalini kurduğu bir fakültedir. Çünkü üniversitenin öğrenci kalitesi ve bilgi seviyesini yükseltecek bir fakültedir. Üniversitenin ve şehrin vizyonunu değiştirir. Bu fakülteyi sınav dönemlerinde yüzdelik dilimde üst seviyede olan öğrenciler tercih eder. Bu öğrenciler, şüphesiz bizim öğrenci kalitemizi yukarı taşırken şehrin de sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlayacaktır.” dedi.

- Çankırı İsviçre'nin Basel'i olma yolunda -

Yabancı öğrenci sayısında büyük bir artış yakaladıklarını belirten Ayrancı, " Üniversitemizde 50’si lisans, ön lisans; 35’i yüksek lisans, doktora olmak üzere 85 yabancı uyruklu öğrenci eğitimine devam etmektedir. 2018 yılı yurt dışından öğrenci kabulü belirlenen 540 kontenjana 551 aday başvuruda bulunmuştur. ABD'den Çin'e kadar dünyanın her yerinde  yabancı öğrencinin başvuruda bulundu. Bunların hepsinin içerisinden seçip makul sayıda yabancı öğrenciyi alcağız. 18-20 Cibutuli öğrenci Çankırı'yı renkli hale getiriyor. Bunun 300- 500 olduğunu düşünün Çankırı, İsviçre'nin Basel şehri gibi olur. Basel, uluslararası bir merkezdir ve her dilden, her ırktan insan vardır.  Çankırı'nın nüfusu ile orantıladığınız zaman renkli bir görüntü ortaya çıkacağından emin olabiliriz. Öğrenci sayımızı, kalitemizi, hoca sayımızı artırıyoruz. Çankırı uluslararası bir eğitim merkezi haline gelecek buna herkes şimdiden hazırlık olsun. "ifadelerini kullandı.

- Yeni bir laboratuar binası yapılıyor -

Ayrancı, "Türkiye’nin en gelişmiş teknik laboratuarlarından biri olan merkezi laboratuarımızı daha da büyütüp daha geniş̧ şekilde hizmet verebilmek için ek bir bina daha yapacağız. Bunun için gerekli kaynağı ilgili bakanlıktan bütçemize aktardık. Hatta iç donanımı yani teknik cihazlar için de 2X1.000.000 TL’lik kaynağımız da şu an bizim bütçemizde hazır".

- Uzmanlık kütüphanesi geliyor -

Teknik altyapısı ve mimarisi ile Türkiye’nin okuma ve araştırma merkezlerinin başında gelen bir kütüphaneye sahip olduklarını aktaran Ayrancı, " Kütüphanemiz vardı ama içinde doğru kitap yoktu. Şu an kütüphanemize kitap alımı için Kalkınma Bakanlığından 1 milyon TL’lik bir kaynak aktarımı sağladık. Şimdi bir araştırmanın yapılması sadece Google'den olmaz. Eğer gerçek bir araştırma kütüphanen uzmanlık kütüphanesi olması lazım. Uzmanlık tarzı olarak kütüphanenin belirli bir konusu sorulduğunda 'Bu kaynaklar ancak Çankırı Karatekin Üniveristesi kütüphanesinde bulunur. 'denilecek  şekilde bir uzmanlık kütüphanesi haline getirmeye çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

- İhtisaslaşmış üniversite oluyor -

YÖK'ün ihtisaslaşan ve misyon farklılığı projesi kapsamında bir kaç alan belirlediklerine dikkat çeken Ayrancı, " Tuz ve yarı kurak mıntıka ormancılığı alanlarını düşünüyoruz. Misyon farklılaşması, ihtisaslaşmaya tuzla ve yarı kurak ormanlarda uzmanlaşıyoruz. Ancak yeni uzmanlaşma alanlarımız ortaya çıkarsa onları da geliştireceğiz. Mesele elektrik-elektronik mühendisliğinden önemli şeyler bekliyoruz." vurgusunda bulundu.

- Teknoket'e OSB'de arsa tahsis edildi -

Üniversitemizin koordinasyonu ve yürütücülüğünde gerçek anlamda çalışması için Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinin en makul yer görüldüğünün altını çizen Ayrancı, "Normalde ben elimizin altında olsun diye Teknokenti kampüs içerine yapmak istiyordum. Burada olsa ölü doğacaktı.  Ölü doğuma göz yumamazdık. Uzmanların tavsiyesi üzerine Yakınken  OSB'de 170 dönüm bir yer tahsis ettiler. Arazinin 120 dönümüne bunu kuracağız. Ülkemizin ve şehrimizin ihtiyacı olan ileri teknoloji alanlarında sonuç odaklı profesyonel AR-GE çalışmalarının yapılacağı, üniversite - sanayi işbirliğinin kurumsallaşacağı ve şehrimizin ekonomik ve sosyal yönden daha cazip hale gelmesine katkı yapacaktır. Bilim hayatına büyük imkanlar getirecek. Teknopark bizim açıdan bir zıplama taşı olacak."

-  3'ncü Nesil Üniversiteler arasına giriyoruz -

Teknopark projesi ile 3. nesil üniversiteler arasına gireceklerini ifade eden Ayrancı, " Eskiden üniversiteler bir kampüs ya da sınıfta eğitim veren daha donuk yapılara sahipti. Artık durum değişti bizim de içinde olduğumuz 3'üncü nesil üniversiteler artık bulundukları şehir ya da merkezlerin sosyal ve ekonomik fayda merkezi bilimsel kurumlar olarak şehirlerle birleşmişlerdir. 3'üncü nesil üniversiteler eğitim, öğretim, araştırma ve Ar-Ge faaliyetleriyle bilimsel verileri toplum faydasına dönüştürebilen model üniversitelerdir. Yani sektöre daha profesyonel eleman kazandırmak için pratik ağırlıklı müfredat uygulayan araştırmacı 3'üncü nesil üniversite modeline geçmiş bir üniversitedir Çankırı Karatekin üniversitesi. Bunun en somut örneği de Yakınkent OSB’de kuracağımız Çankırı Teknopark projesidir. Yeni firmalar bilimsel bilgiyi teknolojiye dönüştürerek onu kullanılabilir pazarlanabilir satılabilir bir yer kullanılabilir.uzaya teknolojisinde basit üretimde harp sanayinde kullanılabilir bir hale getiriyorsun."

- Teknopark Bilim İnsanının Er meydanıdır -

Ayrancı, "Teknopark bilim insanlarının ayağını yere değdiriyor. Çoklu üretimi teknolojiye dönüştürmeyi sağlıyor. Tabiri caizse "Teknopark Bilim insanın er meydanıdır. " diye konuştu.

- Çankırı Karatekin Üniversitesi 19'ncu sırada -

Üniversitenin bilimsel kalitesinin yalnızca öğrenci sayısı olmadığını söyleyen Ayrancı, “Sürekli gündemde tutulan öğrenci sayısı aslında şehrin yapısı, imkânları ve öğrenciye bakış̧ açısı ile bir durumdur biraz da. Öğrenci sayısının çokluğu bir üniversitenin bilimsel kalitesi için tek önemli veri değildir aslında.Bugün URAB verilerine göre bizimle kurulan üniversiteler arasında öğrenci sayıları hep gündeme getirilen Karabük Üniversitesi 33. Kastamonu Üniversitesi 37. Artvin Çoruh Üniversitesi 41. Kilis 7 Aralık Üniversitesi 48. sırada iken Çankırı Karatekin Üniversitesi 19. sıradadır ve bizim önümüzde olan üniversitelerin birçoğu da özel üniversitedir.” sözlerine yer verdi.

- Kampüs camii yıl sonuna kadar tamamlanacak -

Rektör Ayrancı Kampüs içerisindeki Cami inşaatının tamamlanmasının önemine vurgu yaparak “Bilimsel ayağımızı yere sağlam basarken fiziki alanlarımız içinde yeni bir yönetim anlayışı getirdiğimiz Yapı İsleri Daire Başkanlığımızın eldeki veriler ile hazırladığı raporlar doğrultusunda Yeni bir bina inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunun dışında tamamlandığında geleneksel ve modern mimarinin en belirgin özellikleri taşımasıyla kampüsümüzün en gözde yapılarından birisi olacak olan Kampüs cami inşaatı için yüklenici firma ile yaptığımız yeni protokol ile 2018 yılı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Cami için bir miktar daha kaynak eksiğimiz bulunmakta bunun içinde sizlerin vasıtasıyla Çankırılı hayırseverlerden destek beklediğimizi de ifade etmek istiyorum. Bunlar dışında üniversitenin şehir ile bütünleşmesini geliştirmek için yürüttüğümüz bakanlık düzeyindeki ikili temaslar ve sunduğumuz proje dosyaları ile bazı tarihi mekânlarını üniversitemize devrini sağladık.” dedi.

- 3 Fakülteye denk 11 yeni bölüm açıldı -

Öte yandan ÇAKÜ'nün 2018 ÖSYS kontenjanı 4012 kişi olup bu kontenjana ilaveten 2018 yılında yeni öğrenci alınacak olan programlara 415 kontenjanı bulunduğu bildirildi. (Biyoloji 15, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 60, Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İÖ) 40, İnşaat Mühendisliği 60, İslami İlimler 80, İslami İlimler (İÖ) 60, Turizm Rehberliği 60, Çocuk Gelişimi 40) Toplamda 4427 (+540 Yabancı öğrenci) yeni öğrencinin katılması beklenmektedir.

ÇAKÜ'de açılan 11 yeni bölüm ise şöyle:

Beslenme ve Diyetetik Bölümü,Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Bilgi ve Belge Yönetimi Doktora Programı, İktisat Doktora Programı, Biyoloji Doktora Programı,  Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Beslenme Bilimleri Yüksek Lisans, Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi Tezli Yüksek Lisans Programı, 2 yıllık Grafik Tasarımı Bölümü (Çerkeş MYO), 2 yıllık Tapu Kadastro Bölümü (Çerkeş MYO), 2 yıllık Acil Durum ve Afet Bölümü (Yapraklı MYO),

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2018, 06:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
Satılmış Allahyoluna
Satılmış Allahyoluna - 6 yıl Önce

Aynı IP hesabından farklı isimlerle eleştiri sınırları dışında yapılan yorumlarınız onaylanmamıştır.

SIRADAKİ HABER