banner198

Granitte Dünya’nın en büyük fabrikası 1 yıldır yatıyor!

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip granit fabrikasında makineler bir yıldır durdurulmuş halde bekletiliyor.

Granitte Dünya’nın en büyük fabrikası 1 yıldır yatıyor!
banner145

Çankırı Postası/Özel : Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde Yıldızlar SS Holding bünyesinde inşa edilen ve dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip granit fabrikasında kapanmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen makineler halen durdurulmuş halde bekletiliyor.

Çankırı Postası Haber Merkezimizin 12.09.2018 tarihinde ‘Dev fabrika üretimi durdurdu’ başlıklı haberimizle Çankırı ve ulusal basının gündemine taşıdığı haberin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şey olmadı.  Geçtiğimiz 2018 yıl Kurban Bayramı dönüşünde yaklaşık bin işçiyi ücretsiz izne çıkartarak üretimi durduran Söğüt Seramik Fabrikasında bir yıldır yaprak dahi kımıldamıyor. Elektirk ve doğalgazı kesilen fabrika, süreç içerisinde defalarca işçilerle yapılan toplantılarda alacaklarının ödeneceği  ve fabrikanın kısa süre içerisinde açılacağı vaatleri ise henüz daha yerine getirilebilmiş değil.

Çankırı ve bölge illerin istihdam ve ekonomik kalkınmasına vereceği katkılarla halkta büyük beklenti oluşmasına sebep olan dev tesis, Türkiye Halk Bankası’nın kredi olanakları ve devlet teşviki ile hayata geçirilmişti. Kurşun ilçesi başta olmak üzere fabrikaya servislerle; Karabük, Kastamonu, Eskipazar, Çerkeş, Atkaracalar, Ilgaz ve Çankırı’dan işçiler getiriliyordu. Çoğunun geriye dönük aylarca maaşları içeride kalan ve ücretsiz izine ayrıldıkları için tazminatları yanmasın diye başka işe giremeyen emekçi işçiler ise büyük mağduriyetler yaşamaya devam ediyor.

Seçim öncesi vaatler havada uçuşmuştu!

Seçim öncesi ise Çankırı Milletvekilleri M. Emin Akbaşoğlu ve Salim Civitçioğlu, çaresiz durumda bekleyişini sürdüren işçilere bir çok vaatte bulunarak sözler vermişlerdi. Kurşunlu Belediye Başkanı Şakir Kaymak, Ekim 2018 tarihinde yaptığı bir konuşmada, “Çankırı Milletvekillerimizin çabaları ve gayretleri ile Fabrikanın yaklaşık olarak 10-15 gün içerisinde tekrar faaliyete geçecektir. Gerekirse Yıldızlar Holding bu fabrikayı çalıştıramazsa biz çalıştırırız.” diyerek ilginç bir vaatte bulunmuştu. 

Halk büyük umutlar bağlamıştı

Fabrika çalışmaya başladığında 5 bin kişinin istihdam edileceği söylenmiş, yöre insanı fabrikaya büyük umutlar bağlamıştı. Ancak fabrika çalışmaya başladıktan sonra inişli çıkışlı bir ivme göstermişti. İşçi maaşlarını zamanında ödeyememiş, bir çok sorunla karşılaşılmıştı. Fabrikada çalışan işiler defalarca D-100 Karayolunu kapatmış, Kurşunlu’ya kadar yürüme eyleminde bulunmuştu. Maaşsız izne çıkartılan yüzlerce işçi fabrikadaki işinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Üretime 2010 yılında başlandı -

2010 yılında test üretimi ile faaliyetine başlayan fabrika ‘Granıto Gırarto” markası adı altında üretime başlamıştı. Tesis aynı zamanda dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip olan Granit fabrikalarından biri olma özelliğini taşıyor. 120x120 cm’ye kadar değişik ebat aralıklarına sahip Granıto Gırarto ürünlerinin %50’sinin yurt dışı pazara satılması hedeflenmişti. 5 milyon m2 arazi üzerinde kurulu fabrika; 1.800 bin m2 kapalı alanıyla, tam kapasite ile hizmete girdiğinde 360.000 m2/gün seramik ve granit üretimi ile 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlayabilecek kapasitesi ile dikkat çekiyor.

Granitte Teknolojinin Merkezi -

Granıto Gırarto; estetik görünümü, özel tasarımı, yüksek teknik özellikleri ve geniş ürün yelpazesiyle, Toplu Yaşam Alanları, Alışveriş Merkezleri, Plazalar, Oteller, Tatil Köyleri, Havaalanları, Restoranlar, Hastaneler, Bankalar, Fabrikalar, Ofisler ve Binaların zemin ve dış cephe kaplamalarında kullanılabilecek özellik ve mükemmelliğe sahip.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2019, 02:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER