banner198

Çankırılı Profesörün Sudan Güncesi

Sudanlı eğiticilere kurs vermek ve Merkezin yönetimini güçlendirmek için bölgede bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Çankırılıları Sudan’da Fakih Ebul Kasım köyüne yardıma çağırdı.

Çankırılı Profesörün Sudan Güncesi
banner145

 TİKA’nın desteği ile Sudan’ın başkenti Hartum’da kurulan, Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezinde Sudanlı eğiticilere kurs vermek ve Merkezin yönetimini güçlendirmek için bölgede bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Çankırılıları Sudan’da Fakih Ebul Kasım köyüne yardıma çağırdı.

 

Fakih Ebul Kasım köyünde selden zarar görenlere TİKA’nın koordinesinde gıda dağıtımından izlenimlerini kaleme alan Prof. Dr. Rıza Gürbüz, “Köyde yaşayanlar yokluk,  sıkıntı ve çaresizlik içinde gelecek yardımlar için yollara bakıyorlar. Gıda paketlerini alan ailelerin çocukları ”Türkiye, Türkiye” diye tezahürat yapıyor, yardım paketini alan aile reisleri sözlü olarak teşekkürlerini ifade ediyorlardı.”dedi.  

 

Sudan için yapılması gereken en önemli yardımın Fakih Ebul Kasım köyü için su temini, seyyar tuvalet ve banyo yapımı olduğunu belirten Gürbüz, “gerekli nakit para sivil toplum örgütlerinin desteği ile Çankırı’dan veya çevre illerden toplanabilir” dedi.

 

İŞTE RIZA GÜRBÜZ’ÜN KALEME ALDIĞI SUDAN GÜNCESİ:

TİKA’nın desteği ile Sudan’ın başkenti Hartum’da kurulan, Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezinde Sudanlı eğiticilere kurs vermek ve Merkezin yönetimini güçlendirmek için Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulundan eğitimci arkadaşlarımla birlikte 17 Ağustos tarihinde Sudan’a gittik. 29 Ağustos tarihinde ise Sudan Teknik ve Al Zaim Al Azhari Üniversitesi ile işbirliği anlaşmalarını imzalamak üzere Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Sudan’a geldiler. İlgili Üniversiteler ile işbirliği anlaşmaları imzalandı ve merkez eğiticileri ile görüşmeler yapıldı.

Dönüş günümüzde Sudan’da selden zarar görenlere TİKA’nın gıda yardım paketlerinin dağıtımına katkı sağlamak ve sel altında kalanların durumunu yerinde gözlemlemek üzere gönüllü olduk.

31 Ağustos 2013 Cumartesi günü saat 11.30 da önünde güzel bayrağımızın asılı olduğu 250 kişilik erzak yüklü TİKAkamyonu ve 3 binek aracı ile  Sudan TİKA koordinatörlüğü binası önünden 20 kişilik ekiple Fakih Ebul Kasım köyüne hareket ettik. Sıcaklık yaklaşık 40 derece civarında, dışarısı çok sıcak ve nemli olmakla birlikte, arabamızda klimalarımız sonuna kadar açık. Yaklaşık 1 saatlik yolculuktan sonra Fakih Ebul Kasım köyü harabe şeklinde uzaktan göründü. Sel nedeni ile ayakta kalan hemen hemen hiçbir ev yok. Ayakta kalanlar ise kullanılmayacak halde. Köyün içine girdiğimizde derme–çatma çadırlar içindeki köy sakinleri bir şeyler dağıtacağımızı bildikleri için çoluk çocuk, kadın-erkek konvoyumuza gruplar halinde yaklaştılar. 10 dakika için 100 kişi civarında bir grup oluştu. İsminin Ali olduğunu öğrendiğimiz 45 yaşlarında selden zarar gören köyde yaşayan bir Sudanlı yanımıza yaklaşarak dağıtımlar konusunda adaletin korunması ve hakkın korunması için ekibimizi samimi şekilde uyardı ve kendilerinin rehberliğinde içinde gerçekten ailelerin kaldığı çadırların tek tek  dolaşılarak dağıtımın yapılmasının daha doğru olacağını söyledi. Bunu Ali’nin yanında bulunan köy sakinleri de destekleyince bu fikre uygun şekilde gıda ve şekerden oluşan 2 çuvaldan oluşan gıda paketlerinin dağıtımına başladık. Başbakanlık Türk İşbirliği Kalkınma ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Hartum Koordinatörlüğü Sel felaketinden hemen sonra yetkililer ile görüşerek Çadır ve erzak dağıtım paketlerini en kısa sürede hazırlamış ve yaklaşık 150 çadırı da 30 Ağustos 2013 tarihinde dağıtmışlardı. Sudan’da TİKA’nın yardım ve destek hizmetleri en üst düzeyde değişik alanlarda devam ediyor.

Bu hizmetler ile milletimize olan teveccüh Sudan’da ve diğer Afrika Ülkelerinde her geçen artıyor. Gıda dağıtımları esnasında gördüğümüz manzara bizi hayli duygulandırdı. Köyde yaşayanlar yokluk,  sıkıntı ve çaresizlik içinde gelecek yardımlar için yollara bakıyorlar. Gıda paketlerini alan ailelerin çocukları ”Türkiye, Türkiye” diye tezahürat yapıyor, yardım paketini alan aile reisleri sözlü olarak teşekkürlerini ifade ediyorlardı. Bazıları kendilerine sıra gelmeyecek ve malzeme alamayacaklar endişesi ile erzak kamyonun yanına gelip erzak talebinde bulunuyorlardı. Üzerlerinde giyecek elbisesi olmayan çocuklar etrafımızda dolaşıyor, bizlere bakıyorlar ve her türlü olumsuzluklara rağmen gülümsüyorlar, fotoğraf makinasının karesine girebilmek için birbirleri ile yarışıyorlardı. Fakih Ebul Kasım köyünün tamamını gezdiğimizde gördüğümüz manzara şuydu: Hemen hemen hiç sağlam ev kalmamış, kalanlarda kullanılmaz durumda. Sudanlı yetkililer, 10-15 yılda bir genelde Ağustos aylarında meydana gelen yoğun yağışlar nedeni ile bu tür sel felaketlerini yaşadıklarını, bu yılki yoğun yağmur yağışları ve Nil nehrinin taşması ile yaklaşık 12 000(onikibin) civarında evin yıkıldığını ve insanların mahsur kaldığını söylediler. Başta Türkiye ve Katar olmak üzere birçok İslam ülkesi Sudan’daki sel bölgesine yardım malzemesi veya nakit para gönderiyorlardı.  Selden zarar gören Köylüler yardımların kendilerine ulaşmayacağı endişesi ile başka aracılara verilmeden doğrudan kendilerine yapılmasını istiyorlardı. Yani yöneticilerine güvenleri kalmamış. Bu sel felaketinden çok daha büyük felaketti.

Yaklaşık 5 saatlik bir dağıtım sonunda bir nebze de olsa faydalı bir şeyler yapmanın mutluluğu içinde arkadaşlarımızla birlikte otelimize döndük. Yorgun ama çok mutlu…

Sudan için yapılması gereken en önemli yardım Fakih Ebul Kasım köyü için su temini, seyyar tuvalet ve banyo yapımıdır. Fakih Ebul Kasım köyü ve diğer bölgeler için en önemli tehdit salgın hastalığın baş göstermesidir.

Gerekli nakit para sivil toplum örgütlerinin desteği Çankırı’dan veya çevre illerden toplanabilirse TİKA aracılığı ile rahatlıkla Sudan’da Fakih Ebul Kasım köyünde kuyu açılarak su temin edilebilir, seyyar banyo ve tuvaletler yapılabilir. Şu an tuvaletleri ve banyoları yok. Yiyecek olarak TİKA’nın dağıttığı erzakları var.  Hayırlı işlerde acele etmek gerekir yarın geç olabilir. 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2013, 21:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
hasan akgüç
hasan akgüç - 11 yıl Önce

sayın hocamızı, bu güzel ve örnek davranışı nedeniyle kutluyorum

SIRADAKİ HABER