banner198

Kızılırmak kavunu görücüye çıktı!

Kendine özgü aroması ile dikkat çeken Kızılırmak kavunu görücüye çıktı.

banner145

Kendine özgü aroması ile dikkat çeken Kızılırmak kavunu görücüye çıktı.

Kızılırmak havzasında kavun tarlasına giden basın mensupları kavun hasadını yerinde görüntüledi. Kavun üreticisi Satılmış Hayırlı, kuraklık ve üretim maliyetinin çiftçiyi zarar ettirdiğini söyledi. Hayırlı, 50 dönüm ekili araziden yaklaşık 80 tona yakın kavun elde etmeyi beklediklerini vurguladı. Genele bakıldığında bir kaç tarla haricinde elde edilen ürünlerin beklentiyi karşılayamadığını dile getiren Hayırlı, “Ürünlerini ihraç etmek istediklerini, yapılacak çalışmaların onları olumlu yönde etkileyeceğini” aktardı.

Geçtiğimiz günlerde kuraklık, hasat, maddi harcamalar ve TARSİM sigortaları ile ilgili basın toplantısı yapan Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, basın mensuplarını kavun üreticisi ile buluşturdu.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Kızılırmak kavununun başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden alıcı bulduğunu belirtti. Başkan Gamzeli, ürün yetiştirmek için gerekli malzemelerin maliyetleri çok yüksek olduğunu çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Gamzeli, ”Kuraklık sebebiyle rekolte oranının çok düşük olması bekleniyor. Bir çok tarlanın yanından geçtik fakat hiç birinde olumlu bir durum göremedik. Sadece bir tarlanın güzel ürün verdiğini gözlemledik. Ürün yetiştirmek için gerekli malzemelerin maliyetleri çok yüksek bu da çiftçiyi olumsuz yönde etkiliyor. Kızılırmak kavunu başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderilmekte. Ürünlerini hasat edip ilk satışa sunan üreticiler yeterli miktarda karşılık alırken, daha sonra satışa sunanlar neredeyse bedavaya satış yapıyor.” Şeklinde konuştu.

Kıraçta doğru düzgün kavun yetişmediğini vurgulayan Kızılırmak Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakmak,” Tadı güzel, rengi güzel, Kızılırmak’tan başka yerde böyle bir kavun göremezseniz” dedi.

Gübre fiyatlarından yakınan Başkanı Çakmak, gübre fiyatının daha önceki dönemlere göre 2 katından fazla zamlandığını dile getirdi. Hasattan önce en az 3-5 defa ilaç atılması gerektiğini, atılmadığı takdirde üründen istenilen verimin alınamadığını vurgulayan Çakmak, “ Kıraç bölgelerde sulama işlemleri yeteri kadar yapılamadı. Bu yüzden verimliliğin neredeyse yok denebilecek kadar düşük seviyelere indi. Bu soruna çözüm olarak maddi durumu yeterli olan üreticilerin su olmayan kıraç bölgelere sulak araziden sondaj vurularak sulama işlemlerini yaptı. Buda maliyeti artırdı” dedi.

Çakmak, eskiden tek tip kavun ekildiğini şimdi ise on dilim kavuna geçiş yapıldığını toprağın bu tür kavunu daha iyi yetiştirdiğini ve daha verimli sonuçlar alınabildiğini de söyledi. Çakmak, ”Maliyetler bu şekilde ilerlerse kavun ve çeltik üretiminden vazgeçip arpa ve buğday ekimine başlayacağız. Hatta gelecek senelerde de aynı seyrini korursa ekimi tamamen durdurabiliriz.’’ mesajını verdi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Kızılırmak İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakmak ve basın mensupları hasat yapılan kavun tarlalarındaki incelemelerden sonra ilçe merkezinde bulunan kavun pazarında satış yapan üreticilerle bir araya geldiler. 

istanbul russian girls

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2021, 04:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER