banner198

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi tanıtım toplantısı yapıldı!

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine ait tarihi, coğrafi ve kültürel değerlerinin bilimsel boyutuyla ele alması planlanan 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi tanıtım toplantısı yapıldı!
banner145

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine ait tarihi, coğrafi ve kültürel değerlerinin bilimsel boyutuyla ele alması planlanan 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Afet Araştırmaları Derneği'ndeki programda konuşan Kurşunlu Belediye Başkanı Şakir Kaymak, Kurşunlu'nun tarihi ve jeopolitik konumu nedeniyle uluslararası bir kongre yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Kongre sonuçlarının kitap olarak basılacağını belirten Kaymak, "İnşallah, Kurşunlu'daki sözlü tarihin yanına, bilimsel olarak diğer tarihlerin de araştırmacıların, hocaların elindeki ve arşivlerdeki diğer belgelerin de çıkmasını sağlayacak biçimde çalışma olacak." dedi.

Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz ise kongreye 70'e yakın konuşmacının katılacağını ve Kurşunlu ile civarındaki yerleşim alanlarının 5 bin yıllık tarihinin ele alınacağını bildirdi.

Kurşunlu'nun Karadeniz’in İç Anadolu’ya açılan koridorunun çıkımın da yer aldığına dikkat çeken Eryılmaz, "Amacımız, halkın Kurşunlu yöresinin tarihiyle ilgili doğru bilgileri öğrenmesi, doğru kişilerden öğrenmesi, akademik camianın çalışmalarıyla, bilimsel gerçeklik perspektifinde bunu ele alması.  Kongremizde uzun yıllar Kurşunlu yöresi üzerine arkeolojik araştırmalar gerçekleştirmiş olan yabancı bilim insanlarının çalışmalarına ait bulgularını, keşiflerini ve ilgili bilimsel gerçeklerini doğrudan kendilerinden dinleme şansı bulacağız. “ şeklinde konuştu.

Eryılmaz, kongrenin diğer bir amacının da Kurşunlu'nun zengin tarihi kültürel mirasını yansıtan yeraltı zenginliklerinin bilinçli bir şekilde çıkarılarak müzelere taşınması konusunda çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Kongreye Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Danimarka, Avusturya, İngiltere ve Almanya'dan da akademisyenlerin konuşmacı olarak katılacağını bildiren Eryılmaz, " Belki akla şu gelebilir! Kurşunlu gibi mütevazı bir ilçenin tarihinde bu kadar çok şeyi konuşma planınız gerçekçi olabilir mi diye? Ama dikkat ederseniz bilimsel programa bile bakmanız, sadece bizim bu tanıtım programlarında ifade ettiğimiz söylemler sadece Kurşunlu’nun değil, Anadolu’nun her yerinde ki taşın altında çok kıymetli tarihi bilgilerin olduğunu gösterecektir. 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi sadece Kurşunlu’ya değil, komşu bütün ilçelere bütün Anadolu’da ki sessiz topraklara da bir model, bir cesaret kaynağı olsun istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kongrenin iki yılda bir periyodik olarak düzenlemesini planladıklarını dile getiren Eryılmaz, "Kongremizi iki yılda bir düzenlemek arzusundayız. Bu ilk kongrede var olan tüm bilimsel belgelere ve belgelerin otoritelerine ulaşmaya ve bir araya gelmeye çalıştık. Bundan sonraki kongrelerde teker teker dönemleri ele alarak ilerleyeceğiz. Kongremizi yörenin bir geleneği haline getirmek hayalindeyiz. Özellikle antik dönem tarihine yönelik uluslararası katılımını artırarak sürdüreceğimize inanıyoruz. Uzun yıllar barındırdığı arkeolojik potansiyelinin açığa çıkarılmasını ve insanlığa sunulmasını bekleyen coğrafyamız, bu kongreyle kendini bir nebze olsun tüm Türkiye ve uluslararası camiaya tanıtmış olacak." şeklinde konuştu.

İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezi'nde Kurşunlu Kaymakamlığı, Kurşunlu Belediyesi ve Afet Araştırmaları Derneği iş birliğiyle 25-26 Aralık'ta düzenlenecek kongrede 22 ayrı oturum gerçekleştirilecek. Programın açılış töreni, 25 Aralık Cumartesi günü saat. 10.00’da Karacaviran salonunda başlayacak.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2021, 03:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
isacotur Blog
isacotur Blog - 2 yıl Önce

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi İvedik Teknopark'ta başlıyor, etkinlikte görüşmek dileğiyle

SIRADAKİ HABER