banner198

Çankırı da tekstil atölyesine haciz şoku!

Çankırı da bir tekstil atölyesi 4100 liralık kredi borcunu ödeyemeyince makineleri ellerinden alındı. Alansa Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi…

Çankırı da tekstil atölyesine haciz şoku!
banner145

Çankırı’da bir tekstil atölyesi 4100 liralık kredi borcunu ödeyemeyince makineleri ellerinden alındı.

İş yapamaz duruma gelen atölye sahibi aile, makinelerin olmaması yüzünden borçlarını ödeyemeyerek iş yerini kapatmak zorunda kaldı.

2007 yılında kadınlara iş edindirme amacıyla Çankırı Valiliği Sosyal Hizmetler Yardımlaşma Vakfı tarafından desteklenen bir projeyle tekstil atölyesi açan Hatice Kaya, kendi işini kurmanın mutluluğunu yaşıyordu. Vakfın verdiği destekle makine ve kumaş alan ve ilk atölyesini açarak çalışmaya başlayan Hatice Kaya, ekonomik sıkıntılarını bir türlü atlatamayınca olanlar oldu.

İşleri istediği gibi yolunda gitmeyen ve durumu düzeltebilmek için 2008 yılında Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi’nden 10 bin lira kredi çeken bayan girişimci, kredi borçlarını ödeyemeyince haciz sürpriziyle karşı karşıya geldi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi’nin avukatı tarafından cumartesi günü makineleri ellerinden alınarak çalışamaz duruma gelen tekstil atölyesi iş yerini kapatmak zorunda kaldı. İki overlok, 1 recme, 1 düz dikiş makinesi ve bilgisayarına haciz yoluyla ellerinden alınan atölye sahibi Hatice Kaya, “tek geçim kaynağım bu atölyeydi. Makinelerim haciz yoluyla alınarak işyerim çalışamaz duruma getirildi. Ben borcumu nereden bulup ödeyeceğim. Bu durumda işyerimi kapatıyorum ve elimde kalan malı pazarlarda satarak eriteceğim” diyerek içinde bulunduğu çıkmazı Çankırı Postası’na aktardı.

Haciz sonrası iş yerinin kapısına kilit vuran ve dükkânını kapatan Hatice Kaya, başka geçim kaynakları olmadığını ve iki çocuklarıyla birlikte çaresiz kaldıklarını anlattı.

Kooperatifte yeni dönemim ilk icraatı?  

Amacı esnaflara kredi olanaklarıyla yardımcı olmak olan Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar  Kefalet Kooperatifi geçtiğimiz günlerde genel kurulunu yapmış ve ikinci kez göreve seçilen Necati Akdoğan esnaflara seslenerek " Benim sizden ricam taksitleri mümkün olduğu kadar günün de ödeyelim ödeyemeyecek ortaklarımızda gelsin bizle paylaşsın mutlaka bir hal çare düşünülür" açıklamasın da bulunmuştu.

Tek adaylı kongre sonrası yeniden görece seçilen Necati Akdoğan başkanlığındaki kooperatifin ilk icraatının bir işyerindeki makineleri avukat aracılığıyla kaldırması Çankırı’da pekte alışık olunmayan uygulamalara da örnek teşkil ediyor.

Çankırı’da genelde haciz edilen eşya depo olmadığı için yine sahibine yediemin olarak teslim ediliyordu. Aile aynı uygulamanın kendilerine yapılamamasına bir anlam veremiyor.

Çözüm bumu?  

Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi avukatı tarafından ellerinden alınan makineler sonrası çözümsüzlüğe itilen bir ailenin makineleri bilinmeyen bir yerde çürümek yerine kendilerine yediemin olarak teslim edilip firma sahibini borçlarını ödemesi ve evini geçindirmesi sağlanamazmıydı?

Esnaf yararı için faaliyet gösteren bir kooperatif 4100 liralık borç için makinelere el koydurunca amacına ulaşmış olacak mı?

Toplumsal ve sosyal sorumluluk gereği bir ailenin bu şekilde elinden ekmeği alınarak borç ödeyemez hale sokulması yine devletin sırtına binecek bir yük değil mi?

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER