banner198

Çankırı Türk Ocakları Sarı Babayı Andı

Çankırı Türk Ocakları, Çankırının Tarihi Şahsiyetlerinden Sarı Babayı kabri başında andı.

Çankırı Türk Ocakları Sarı Babayı Andı
banner145

Çankırı Türk Ocakları, Çankırı’nın Tarihi Şahsiyetlerinden Sarı Baba (Sarıca Paşa)‘yı kabri başında andı.

 

Kuran-ı Kerim tilaveti ve hatim duasının ile başlayan anma programında bir konuşma yapan Türk Ocakları Çankırı Şube Başkanı Ali Harmancı, “Türk Ocakları Çankırı Şubesi olarak tarihimizdeki öne çıkan şahsiyetleri anmaya devam etmekteyiz. Bunlardan biri olan Sarı Baba’da (Sarıca Paşa)‘dır. Sayın Fikri Demirok hocam bu konuda araştırmalar yaptı. Bugünlerde İstiklal Marşımızın kabulünü ve Çanakkale Zaferini de kutlamaktayız. Bu vesile ile katılan bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum. Sözü Fikri Hocam bırakıyorum” dedi.

           

Fikri Demirok hoca da yaptığı konuşmada; “Sarı Baba yani Sarıca Paşa Malazgirt Savaşından üç yıl sonra Selçuklu Türkleri İznik’i başkent yapar. Bu üç yıl içerisinde Çankırı Kalesini fethedildi. Fetheden komutan kalede türbesi bulunan Emir Karatekin hazretleriydi” dedi..

 

Demirok, ”Ne yazık ki Emir Karatekin’in komutanları hakkında bilgilerimiz rivayetlerden öteye gitmiyor. Halk tarafından bize gelen sözlü bilgilere göre Selçuklu ordusunun komutanlarından biri Sarıca Baba, diğeri de Toprak Baba’dır. Mezarlarının konumuna göre Sarıca Baba sağ kolu, Toprak baba ise sol kol komutanıdır. Önü güçler ise 40 serdengeçti evliyadır. Mezarları Kırklar adıyla mezarlığın üst tarafındadır. Mezarlığa adını veren Sarı Baba (Sarıca Baba) bu vatanı bize hediye eden yüce ecdadımızdandır. Onun mezarını ilk defa onaran Mustafa Yavuz beyefendidir.  Tarihte Saru Baba adına bir zaviye kurulmuş, buraya gelen konuklar para alınmadan yatırılıp doyurulmuştur. Çankırı’da açta açıkta insan bırakmamıştır. Merkezde bulunan iki yerin gelirini vakfetmiştir. Sonra da zaviye harap olduğu için geliri Emir Hacı zaviyesine nakledilmiştir. Çankırı’nın fethindeki hizmeti nedeniyle bazı köylerin geliri Saru Baba’ya verilmiştir şeklinde bilgiler bizzat bize intikal etmiştir” şeklinde konuştu.

 

Öğretmen Fikri Demirok, “katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER