banner306
banner198

Çankırıda anlaşmalı boşanma sayısında artış görülüyor!

SGK illerde anlaşmalı boşanarak kendilerin maaş bağlatan dul kadınların peşinde. Son iki ayda bu tür maaş alan yirmiye yakın tespit yapıldı.

Çankırıda anlaşmalı boşanma sayısında artış görülüyor!
banner145

Çankırı’da evliliğini mahkemede “boşanma” ile sonlandırarak anne ya da babasının emekli maaşını alan “dul kadın” sayısının 600’leri aştığı öğrenildi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ölen anne ve babalardan yetim maaşı alabilmek için eşlerinden muvazaalı (anlaşmalı) boşanan bayanların peşinde düştü. SGK Çankırı İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgilere göre resmen boşanıp fiilen birlikte olan çiftler hakkında alınan ihbarların yanında bundan böyle adliye kararlarını da takip altına alınacağı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre muvazaa yoluyla yapılan ödemelerin devlet tarafından geri alındığı belirtilerek "Çankırı’da bu tür boşanma yoluna gittiği tespit edilen kişi sayısının 600’ün üzerinde olduğu” ifade edildi.

Yasaya göre Sosyal Güvenlik Kurumunun vefat eden sigortalının hak sahiplerine (eş çocuk anne ve baba) gerekli şartları taşımaları halinde aylık maaş bağlandığı hatırlatılarak. “Bazen maaşı hak etmeyenlerin sahte belgelerle müracaat ederek maaş aldığı, bunların başında muvazaalı boşanma (anlaşarak boşanma) yoluyla maaş alanların geldiği” kaydedildi.

ORTA İLÇESİNDEN İHBAR YAĞIYOR...

Çankırı Merkez ve ilçelerinde eşiyle beraber yaşadığı halde babasının emekli maaşını alabilmek için boşananların sayısının hiç de azımsanmayacak rakamlara ulaşıldığı edinilen bilgiler arasında. Özellikle Orta ilçesinde son aylarda bu sayının hızla artış gösterdiği ve konuyla ilgili bu ilçede yaşayan vatandaşlardan yaklaşık 50 ihbar alındığı ve SGK Çankırı İl Müdürlüğünün konuyla ilgili denetimlerini bu ilçede yoğunlaştırdığı öğrenildi.


600'ÜN ÜZERİNDE BU TÜR MAAŞ ÖDEMESİ VAR...

Bu tür anlaşmalı boşanmalar hakkında kendilerine ulaşan bilgiler neticesindedenetim elemanları tarafından durum tespiti yapıldığını aktaran SGK yetkilileri, ilgili resmi makamların kayıtları incelenerek çevre soruşturması ve ilgili adreste denetim yapıldığı bilgisini verdiler. SGK İl Müdürlüğünde görüştüğümüz yetkili "Rapora istinaden anlaşmalı boşanmak suretiyle hak sahibi durumuna düşen kişinin aldığı maaş kesilmekte ve yersiz olarak aldığı maaşlar yasal faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Ayrıca bu yola başvuranlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Çankırı SGK olarak Çankırı ilinde 600'ün üzerinde maaş alan dul kadın var! Ancak tamamının böylesi bir yöntem üzerinden maaş aldığını söylemek haksızlık olur. Ancak her bir maaş alanı gerek ihbar yoluyla gerekse yasaların bizlere verdiği yetkiler doğrultusunda yaptığımız çalışmalarla araştırıyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Görüştüğümüz aynı yetkili “Bizlere verilen yetkilerde yapılan yasa değişikliği henüz çok yeni. Yasanın yürürlüğe girdiği son iki aydan bu yana tarafımıza yapılan ihbarlar sonucu Çankırı’da 20’ye yakın böylesi muvazaalı boşanmış ve kendisine maaş bağlatmış olayı açığa çıkardık. Sayının artmasından endişe ediyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304