banner198

Kırmızı Tebeşir ile okula geri döndüler

Karatekin Üniversitesi tarafından yürütülen Kırmızı Tebeşir Projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Kırmızı Tebeşir ile okula geri döndüler
banner145

Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından düzenlenen “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Arttırılması Hibe Programı” kapsamında Karatekin Üniversitesi tarafından yürütülen “Kırmızı Tebeşir” Projesi kapanış toplantısı ve kokteyli Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

“Kırmızı Tebeşir” Projesi kapanış toplantısına Vali Vahdettin Özcan, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Taşkan, Milli Eğitim Müdürü Yaşar Petek, Şabanözü Belediye Başkanı Ali Çapçı, Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, okul müdürleri, akademisyenler, projede görev alan emekli öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

“Kırmızı Tebeşir” Projesi kapanış toplantısının başlangıcında proje kapsamında çekilen iki kısa film ve proje çalışmalarını aktaran slayt gösterisi izlendi. Proje koordinatörü ve Karatekin Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi Ömer Ak, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları aktardı.

 

 

Ömer Ak, projenin Karatekin Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirildiğini,  projenin ortaklarının Bulgaristan’da bulunan Hristo Botev Ortaokulu, Ziraat Odası, Sivil Toplum Derneği, Şabanözü Belediyesi ve Kurşunlu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olduğunu ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kurşunlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi projenin iştirakçileri arasında yer aldığını kaydetti.

 

Kırmızı Tebeşir Projesinin Çankırı Merkez, Yapraklı, Kurşunlu, Korgun, Eldivan ve Şabanözü ilçelerinin merkez ve köylerinde bulunan ve ilköğretimi tamamladıktan sonra eğitime devam etmeyen kız çocuklarının yeniden okula yönlendirilmesini amaçladığını belirten Ömer Ak, bu amaçla, emekli öğretmenlerden oluşan 25 kişilik bir uzman ekibi tarafından hedef bölgede bulunan kız çocuklarına Eğitim Danışmanlığı, Kariyer Danışmanlığı ve Psikolojik Danışmanlık hizmetleri verildiğini ifade etti.

 

Çankırı merkez, Eldivan, Şabanözü, Kurşunlu, Korgun ve Yapraklı ilçeleri ile buralara bağlı 121 köyü köy ziyaret edilerek okuldan ayrılan kız çocuklarıyla görüşüldüğünü belirten Ak, çocukların ayrılma nedenleri ve ihtiyaçlarının tespit edildiğini kaydetti. Çocukların çoğunun ailevi ve ekonomik nedenlerle eğitimlerini yarıda bıraktığını belirten Ak, ''Önce eğitimin altını kırmızı tebeşirle çizerek yola çıktık. Görüştüklerimize eğitimin önemini ve geri döndüklerinde nelerle karşılaşacaklarını anlattık'' dedi.

 

Çocukların çoğunun ailevi ve ekonomik nedenlerle eğitimlerini yarıda bıraktığını belirten Ak, ''Önce eğitimin altını kırmızı tebeşirle çizerek yola çıktık. Görüştüklerimize eğitimin önemini ve geri döndüklerinde nelerle karşılaşacaklarını anlattık'' dedi. Daha sonra, emekli öğretmenlerden 25 kişilik ekip oluşturduklarını, bu ekibin 137 ebeveyn ve kız çocuklarıyla görüştüğünü ve bu kişileri bilinçlendirdiğini kaydeden Ak, şunları söyledi: ''Bu ekip hem ailelere hem de ayrılan kız çocuklarına eğitimin önemini anlattı yani bir nevi eğitimin altını kırmızı tebeşirle çizip anlattık. Kız öğrencilerin okula devam etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunularak kız öğrencilere eğitim ve kariyer danışmanlığı, ayrıca psikolojik danışmanlık hizmeti sunuldu. Köylerde yüz yüze görüşmeler, toplantılar ve kısa film gösterimleri yoluyla binin üzerinde kişiye kız çocuklarının eğitilmesinin önemi anlatıldı. Okula devam etmeyen 110 öğrenciden 45'inin okula dönmesini  sağladık.'' Okula geri dönüş yapan öğrencilerden 43'ünün 1990-1998 doğumlu olduğunu belirten Ak, görüştükleri birçok öğrencinin konaklama ve ulaşım sorunlarının halledilmesi durumunda tekrar okula dönmek istediklerini söyledi. Ömer Ak, 12 ay süren “Kırmızı Tebeşir” projesinin belirlenen hedeflerini ulaştırdığı belirtti.

 

 

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da yaptığı konuşmada, projenin üniversite şehir bütünleşmesine iyi bir örnek olduğunu belirtti. Üniversitenin şehrin potansiyellerini harekete geçirirken şehrin sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde hareket ettiğini kaydetti. 24 Milyon TL’lik Gıda Denetim ve Kontrol Laboratuarının Avrupa Birliği tarafından onaylandığını bildiren Rektör Savaş,  bu proje ile Çankırı’nın yeni bir çehre kazanacağını söyledi. Türkiye’de Cost projesi olan 15 üniversiteden biri olduklarını beliren Rektör Savaş, Kanser Araştırma laboratuarının kaba inşaatının da tamamlandığını sözlerine ekledi.

 

Konuşmaların ardından Vali Vahdettin Özcan ve Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş tarafından “Kırmızı Tebeşir” Projesi ortakları olan Şabanözü Belediye Başkanı Ali Çapçı’ya, Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli’ye, Kurşunlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Aka’ya, Kurşunlu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdür Vekili İhsan Türker’e, projede görev alan akademisyenlere, emekli öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür belgesi verildi. 

 

 

 

    

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER