banner198

BAYRAMÖREN’de HES Protesto edildi

Çankırı’nın Bayramören ilçesi farklı bir protesto gösterisine ev sahipliği yaptı.

BAYRAMÖREN’de HES Protesto edildi
banner145

Çankırı’nın Bayramören ilçesi farklı bir protesto gösterisine ev sahipliği yaptı.

 

Çalık grubu tarafından Melan çayına yapılması planlanan Hidroelektrik Santral Projesine tepki gösteren çevreciler farklı bir protesto gösterisinde bulundu.

 

Ankara Wosvagen Fun Kulübüne üye bir grup, Çankırı sınırları içerisinden geçen Melan çayı üzerinde yaklaşık 62 km alanı etkileyecek olan Hidroelektrik Santral Projesini (HES) protesto etti.

 

Sabah saatlerinde Ankara’dan hareket eden yirmiye yakın Ankara Wosvagen Fun Kulübü üyesi grup, bölgenin ekosistemine ve canlı hayatına olumsuz etkileyeceğini belirttikleri Hidroelektrik Santrali’nin Melan çayına yapılmamasını istedi.

 

Vatandaşlar, Ankara’dan gelen konvoyu ilçe girişinde, karla karışık yağmura rağmen “Çevre Dostu Woswoscular, Çevre dostu Bayramören’e Hoş Geldiniz” pankartı eşliğinde alkışlarla karşıladılar.

 

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Çankırı Dernekler Federasyonu Kurucu Başkanı Ömer Lütfi Özenç, HES'in yapılacağını ilk duyduklarında büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Özenç, "Yıllardır bölgeyi yamaç paraşütü konusunda hem ülkenin hem de dünyanın gündemine oturtmaya çalıştık. Atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmeyeceği düzeyde olduğunu düşündüğümüz bu projeyi hayallerimizi yok edecek bir proje olarak gördük. Gerek yöre insanını gerekse ülkemiz kamuoyunu bilgilendirmek için çalışma yapmaya karar verdik. Bundan sonra bölgede kamuoyu oluşturmaya yönelik eylem ve etkinliklerimiz daha yoğun katılımlarla devam edecek" dedi.


 
Yöre halkı ile birlikte basın açıklamasında bulunan grup sözcüsü Levent Burusoy, biz Wosvagenciler olarak çevre duyarlılığımızı Bayramören ilçesine gelerek göstermek istedik. Olumsuz hava koşullarına rağmen ilçeye gelerek bu bölgenin doğal dokusunun zarar görmemesi ve Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonasını etkilenmemesi için bölgeye yapılacak HES projesine karşı olduğumuzu göstermek istediklerini söyledi0

 

Bayramören’in dört bin yıl öncesine uzanan tarihiyle kirletilmemiş havası, suyu ve toprağıyla önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirten Bayramören belediye başkanı Ahmet Özen, yörenin doğal canlı yaşam alanlarından biri olduğunu belirterek, bölgenin bağ, bahçe mahsulleri, cevizi ve balıyla ünlü olduğunu söyledi.

 

Yörenin bir marka değerine kavuşması için yirmi yıllık bir yol haritası çizdiklerini ifade eden Özen, Türkiye’nin enerji açığının giderilmesi için Melan (Soğanlı) çayı üzerinde Çalık Grubuna bağlı ELBURZ Firmasının 17 köy ve ilçe merkezini yakından ilgilendiren projenin 75 MW kurulu güç kazandırırken, yaklaşık 62 km’lik uzunluğundaki alanı etkileyerek özellikle yaz aylarında derenin tamamen kurumasına neden olacağının altını çizdi.

 

Projenin iptal edilmesini isteyen çevreciler “Dereme Dokunma” sloganıyla bir kampanya başlattı. deremedokunma.com adlı bir internet sitesiyle seslerini duyuracak olan çevreciler halkı ve kamuoyunu bu yöne çekmekte kararlı olduklarının altını çizdiler.

 

Protesto gösterisine İstanbul Çankırı Dernekler Federasyonu kurucu başkanları Ömer Lütfü Özenç, Mehmet Dereli, Bayramören Dernekler Birliği üyeleri ve yöre halkı katıldı.

 

AHŞAP KÖPRÜDE EYLEM

Konuşmaların ardından eyleme katılan grup, Melan Çayı üzerinde bulunan Türkiye'nin üzeri örtülü en uzun ahşap köprüsü olan Bayramören Köprüsü'ne geçerek, 'Deremizi Kurutmayacağız' pankartı açtı. Köprü üzerinde de kısa süreli eylemlerine devam eden çevreciler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

 

Paraşüt şampiyonasıyla adını duyurmuştu!

Türkiye’nin önemli Yamaç Paraşütü merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen ve Türkiye’nin uzun mesafe uçuş rekorlarının kırıldığı ilçe, adını önemli şampiyonalara ev sahipliği yaparak duyurmuştu.

 

İki yıldır Türkiye ve Uluslararası Yamaç Paraşütü yarışmalarına ev sahipliği yapan ilçede, önümüzdeki yıl Dünya WORD Cup Şampiyonası organizasyonu yapılacak.

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER