banner198

Deposuz Ticaret Borsası mı olur?

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Deposuz Ticaret Borsası mı olur?
banner145

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın mensupları ve çiftçilerle bir araya geldi.

Nejat Gamzeli düzenlediği basın toplantısında ülkemizdeki çiftçi sorunlarının tekrar masaya yatırılmasını ve sorunlara kalıcı çözümler bulunması yolunda somut adımlar atılmasını yetkili makamlardan talep ettiklerini belirtti.

Gamzeli “Tarımsal yapı biran evvel modelleştirilmelidir. Tarım sektöründeki verimlilik bu şekilde arttırılmalıdır. Miras yoluyla bölünen araziler üzerinde çalışma yapılıp, verimli tarım topraklarının tek parça kalınması sağlanmalıdır. Tarım arazileri konut ve sanayi gibi imarlara kesinlikle kapatılmalı bu araziler üretim için değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

Hamzalı ve Koyunbaba Projeleri hayata geçirilmeli!

         

Tarımsal faaliyetleri sürdürülebilmesi için gerekli olan gübre, ilaç, mazot gibi zirai maddelerin fiyatlarındaki artış gerekse üretilen ürünün satışı konusunda yaşanan zorluklar nedeniyle ülkemizde ziraatla uğraşan kimselerin sayısının gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken Gamzeli "İlimizin kalkınmasının tarımla olacağına inanıyoruz. Bu da sulu tarımla olacaktır. Şu anda köylerimizdeki gençlerimizin çoğu iş yokluğundan büyük şehirlere göç etmektedir. İlimiz genelinde köylerimizde yaşayanların sayısı 2000 yılında 129.160 iken 2007 yılı sayımlarında 67.925 gibi rakamlara düşmüştür. Köylerimiz su dolu kanallara ve  göletlere kavuştuğu zaman köylerimize geri dönüş başlayacağına inanıyorum. Bu da İlimiz için Hamzalı ve Koyunbaba projelerine bir an önce başlanarak,  çatlayan topraklarımızın tekrar yeşermesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

           

Başkandan acı dolu sözler!

Basın toplantısının ardından çiftçilerin sıkıntılarına değinen başkan Gamzeli'den acı dolu sözler geldi. Toprak Mahsulleri Ofisinin mahsul alımı yapması, İlimiz Çiftçisi için kaçınılmaz olmuştur.

İlimizdeki sanayi kuruluşları atıkları için arıtma tesisleri kurarak tarım arazilerine zarar vermesi önlenmelidir. Ancak Çankırı T.M Ofisinin artık ajans olarak hizmet vermeye başladığını ve bir il olarak Polatlı ilçesine bağlı bir Toprak Mahsulleri Ofisi olduklarını belirtti.

 

Deposuz Ticaret Borsası mı olur?

Çankırı çiftçileri olarak taleplerinin,  mahsullerinin değerinde alınıp satılabilmesi için İlimizde bulunan Ticaret Borsasının alım salonu ve depolar yaparak Çiftçiler için hizmet vermesi gerektiğini belirten Gamzeli “çiftçilerimizden borsa adına  bir kesinti yapılıyor ama Çorum’a bağlı Sungurlu ilçesinde dahi borsa alım yapıyor olmasına rağmen  bizim borsamızda ne depo var ne de alım satım yapılıyor” şeklindeydi.

 

"Çankırı Ticaret Borsasına bu sıkıntıyı dile getirdiniz mi?" şeklindeki sorumuza başkandan "Bu güne kadar görüşmedik" şekline verdiği yanıt odalar arasındaki kopukluğu gözler önüne serdi. Diyalog eksikliğinin bir sebebinin olmadığını söyleyen Nejat Gamzeli "Bu açıklamamdan iki oda karşı karşıyaymış gibi anlaşılmasın! Bugün Ticaret Borsasından randevu alıp konuyu görüşeceğim" dedi.. Açıkçası bu görüşmenin sonucunu ve Çankırı Ticaret Borsasının çiftçilerin bu talebine vereceği yanıtı kamuoyu olarak beklemekteyiz.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER