banner198

Şapka Devrimi Çankırıdan start almış ve Atatürk...

Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde konuşan öğretim üyesi Yüksel Özgen, Atatürkün ilk kez şapka ile kamuoyuna Çankırıda çıktığını belgeledi.

Şapka Devrimi Çankırıdan start almış ve Atatürk...
banner145

Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde konuşan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen, şapka devriminin Kastamonu'dan değil, Çankırı'dan start aldığını belgeleriyle ortaya koydu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından "Cumhuriyet-Atatürk ve Çankırı" konulu panel Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Mehmet Beşirli’nin başkanlığında  düzenlenen panelde Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İsmet Üzen, ‘’Cumhuriyet  Kavramı ve Cumhuriyetin İlanı’’ Yrd. Doç. Dr. Hakkı Kalaycı, ‘’Osmanlıdan Cumhuriyete Toplumsal Değişim’’ Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen ise ‘’Atatürk ve Çankırı’’ başlıklı bildirilerini sundular.

Paneli başta Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ve  Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş olmak üzere Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler takip ettiler.

Panelin açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Mehmet Beşirli yaptı. Açılış konuşmasında Beşirli, panelin üç ana başlığının olduğunu Cumhuriyet, Atatürk ve Çankırı ilişkisinin konuşulacağını bildirdi. Panele katılan konuşmacıları tanıtan  Doç Dr. Mehmet Beşirli ilk sözü Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmet Üzen’e verdi.

Yrd. Doç. Dr. İsmet Üzen  ‘’Cumhuriyet  Kavramı ve Cumhuriyetin İlanı’’ başlıklı konuşmasında Cumhuriyet kelimesinin anlamını, Tanzimattan Cumhuriyetin ilanına kadar yaşanan süreci aktardı.

Daha sonra  Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakkı Kalaycı, ‘’Osmanlıdan Cumhuriyete Toplumsal Değişim’’ adlı bildirisini sundu. Toplumsal hayatın ve tarihin bir süreklilik içinde olduğunu belirten Kalaycı, Cumhuriyete uzanan sürecin Osmanlı döneminde başladığını belirtti. Cumhuriyeti ilan eden paşaların Osmanlı paşası olduklarını söyleyen tarihsel süreçteki devamlılığa işaret etti.

ATATÜRK, ŞAPKA İLE KAMUOYUNA
İLK KEZ 
ÇANKIRI'DA ÇIKTI...

Panel de son olarak söz alan Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen ise ‘’Atatürk ve Çankırı’’ bildirisini sundu. Atatürk’ün Ağustos 1925 Çankırı gezisini belgelere dayanarak anlatan  Özgen, Atatürk’ün şapka ile kamuoyuna ilk kez Çankırı’da çıktığını belge ile ispat etti. Belgesel bir film tadında Atatürk’ün Çankırı ziyaretini aktaran Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen, bu ziyaretin tüm detaylarını dinleyicilerle paylaştı.

 

ÇANKIRI KADAYIFI TARİHE Mİ KARIŞTI?

Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen yaptığı konuşmada Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi dolayısıyla hazırlanan sofrada "Meşhur Çankırı kadayıfı da vardı" cümlesini ister istemez "sorgulamak" gerekir diye düşünüyoruz!

 

"Meşhur" olduğu söylenilen "Çankırı kadayıfı" hakkında bilgisi olanlarla birlikte "meşhurluğunun" da nerelerde ve neden bittiğini gerçekten merak etmekteyim!

 

Konuyla ilgili bilgisi olanları e-mail: vedatbeki@mynet adresi üzerinden paylaşıma davet ediyorum. (V.B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER