banner198

Yapılmakta olan satış salonu ihtiyacı karşılamaz!

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Ticaret Borsasının inşaatı devam eden satış salonu ile ilgili yeni tespitlerde bulundu!

Yapılmakta olan satış salonu ihtiyacı karşılamaz!
banner145

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, bugün yaptığı basın toplantısında “Tarım sektörü ve çiftçilerimiz yaşanan krizden fazlasıyla etkilenmiş ve bugün itibariyle büyük bir borç yükü altında yaşamaktadırlar” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Gamzeli Çankırı Ticaret Borsasının yeni inşasını sürdürdüğü satış salonu ile ilgili bir soruya da “İnşaatı sürdürülen binanın yeterliliği tartışılır! Neden derseniz, borsa satış salonlarında laboratuvara ihtiyaç vardır! Dışarıdan gördüğüm kadarı ile yapımı süren gecekonduvari binanın görünür hali itibari ile böylesi bir yapılanmaya izin vermesi mümkün değildir!” dedi.

BASIN TOPLANTISINDA ÖNE ÇIKANLAR!
Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli'nin düzenlediği basın toplantısına başta Damızlık ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Çendek, Kızılırmak Çeltik Ekicileri Birliği Başkanı Rıfat Koç, Kızılırmak İl Genel Meclis Üyesi Tuğrul Kaya, Kızılırmak Belediye Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Yüksel Bilir, olmak üzere köy muhtarları ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Oda Başkanı Gamzeli’nin açıklamasını burada özet halinde verelim:

“Tarımsal üretim faaliyetlerinin devam ettirilebilmesi, işletmelerin büyütülebilmesi ve yeni yatırımların gerçekleştirilebilmesi için üreticilerimizin sürekli olarak kredi kullanımına ihtiyaçları bulunmaktadır. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve global ekonomik kriz çiftçilerimizin kredi kullanım rakamlarını mecburen artırmıştır.

Çiftçilerimizin yaşadığı bu sarmal günümüzde katlanarak devam etmektedir. Bir banka kredisini ödemek amacıyla başka bir bankadan kredi kullanma yoluna giden çiftçilerimizin sayısı oldukça fazladır. Tarım sektörünün içinde bulunduğu sıkıntı, bu sektöre mensup üyelerimizin kullandığı kredilerdeki artıştan açıkça görülmektedir.

Dünyayı saran ekonomik krizin ülkemizdeki başlangıç sürecinden itibaren sürekli talepte bulunmamıza karşın, tarım ve çiftçilerimiz için maalesef herhangi bir paket hazırlanmadığı gibi, açıklanan çeşitli ekonomik paketlerde de tarımla ilgili önlemlere nedense yer verilmediğini görmekteyiz.

Bugün buradan yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Tarım sektörü ve çiftçilerimiz yaşanan ekonomik krizden büyük ölçüde etkilenmektedirler. Çiftçilerimiz büyük bir borç yükü altında ezilmektedir.”

Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli açıklamasının devamında hükümete seslenerek “TMO, ödemeyle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengelenmesi için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesini kısaltmalıdır. Hububat üreticisi ve ilimiz çiftçisi, bakanlığın fiytta ve primde iyileştirme yapmasını bekliyoruz.” dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANINA ÖZEL SORU!
Toplantı öncesi meydana gelen olaylar nedeniyle ayrıca Çankırı Postası için özel bir basın toplantısı düzenleyen Nejat Gamzeli, Vedat Beki’nin “Ticaret Borsası yeni alım-satım bürosu inşa ediyor! Ancak gördüğümüz kadarıyla bu binanın ne derece faydalı olacağı konusunda sizlerin düşüncesini almak istiyorum” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli verdiği yanıtta “Yıllardan bu yana Çankırı Ticaret Borsası olarak var olduklarını iddia edenler, gündeme getirdiğim satış salonu talebimizi nihayet sonuçlandırma yönünde bazı gayretler gösteriyorlar! Ancak üzülerek şunu söyleyebilirim ki, halen yapımı sürdürülen gecekondu görünümlü yerin olması gereken şartlara haiz bir borsa satış salonu hüviyetine kavuşabileceği yönünde endişelerim var! Şöyle ki; satış salonlarında laboratuar olmazsa olmazdır! Yapımı sürdürülen gecekondu içerisinde böyle bir servisin yer alacağını düşünemiyorum! Bunun dışında Çankırı Ticaret Borsasının olması gereken bir borsa kimliğinden çok uzakta olduğunu da üzülerek söylemek zorundayım” dedi.

Gamzeli devamla "Bizim Ziraat Odası ile ilgili herhangi bir problemimiz yok! Gerek Borsa Meclisi gerekse borsa yönetim kurulu temsil açısından tarım sektörünün içerisinde olan isimler. Ancak kapalı bir perdeci dükkanı sahibi gözüken ismin Çankırı Ticaret Borsası Başkanı olarak o makamda olması karşısında bugüne kadar sürdürdüğümüz sessizliği bozma ihtiyacı hissediyorum! Çiftçinin ve tarım sektörünün haklarını koruyan isimlerin borsa gibi yapılarda görevli olması gerekir" dedi.

Öte yandan Kızılırmak Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda çeltik işletmecisi Yüksel Bilir ise yaptığı açıklamada “Çevre illerde borsanın üreticiden yaptığı kesinti binde 1 oranındayken, Çankırı’da bizler üretici olarak borsaya binde 2 oranında bir rakam ödemekteyiz! Bu yüzde yüz fark getiren uygulamanın da bir an önce kaldırılmasını ve rakamların binde 1 oranına çekilmesini istiyoruz” dedi.

MUHTARLAR: HAKLARIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ!
Toplantıya katılan köy muhtarları Çankırı Ticaret Borsası ile ilgili olarak yaşanan sıkıntıların aşılması konusunda her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirten köy muhtarları "Borsanın bugüne kadar Çankırılı çiftçiye olumlu yönde hiçbir katkısı olmadığı gibi, bizlerden alınan kesintilerin nerelere harcandığı konusunda endişelerimiz de mevcut! Şayet Borsa yönetimi, Çankırı çiftçisine yönelik yapması gereken hizmeti engelleme yönünde gayret göstermeye devam ederse, bizler hakkımızı hukuksal yönden arama yönüne gideceğiz. Sesimizi ve sıkıntılarımızı duyurmak için gerekirse Başbakana kadar da çıkarız" dediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER