Çerkeş’in geçmişten gelen yerel ve geleneksel mutfak kültürün başında 70 kattan oluşan Çerkeş Sırma Baklavası gelir. Yüzyılı aşkın süredir Çerkeş’ evlerinde özel günlerde yapılan Çerkeş Sırma Baklavası ilçenin coğrafi işaret tescilli ürünlerin başında gelmektedir.

Çerkeş baklavası o kadar meşhur olmuştur ki Çankaya Köşkün de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de zevkle yediği tatlılar arasına girmiştir.

Son günlerde TV8‘de yayınlanan bir yarışma ile gündeme gelen Çerkeş Baklavası Türkiye’de coğrafi işaret alan 13 baklava çeşidi arasında yer alıyor.

İşte tadı damaklarda, adı dillerde dolaşan Çerkeş Sırma Baklavasının tarifini sizler için derledik:

Hamur Malzemeler

7 su bardağı un 3 yumurta 3 kaşık yoğurt 1 litre süt 1 çağ bardağı sıvı yağ

Şerbet

3 su bardağı şeker 3 su bardağı su 4- 5 damla limon suyu(Tepsimiz 60 cm çapındadır.)

En son üzerine dökülecek yağ1,5 su bardağı sıvı yağ Yarım kg tereyağı

Çerkeş’te yüzme bilmeyen kimse kalmayacak Çerkeş’te yüzme bilmeyen kimse kalmayacak

Hazırlanışı

Yumurtalar, yoğurt, süt bir kapta karıştırılır. Un ve sıvı yağ eklenerek, hamur elden ayrılana kadar iyice yoğrulur. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler nişasta ve un serpilerek incecik açılır ve kurumaya bırakılır. Kuruyan hamur, hamur tahtasına (yaslağaç) alınarak kenarları iki cm kadar bıçakla kesilir. Ortasına ceviz koyulur, oklavaya sarılarak iki ucundan büzülüp oklavadan çıkarılır. İstenilen boyutta kesilip tepsiye dizilir. Tepsi dolduktan sonra baklava bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine erimiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı gezdirilir.200 derecelik fırında ilk 15 dakika fırın kapağı kapalı olarak pişirilir. Daha sonra kapak açılıp yaklaşık bir saat, alt üst pembe olana kadar pişirilir. İçindeki cevizin kızarması, baklavanın piştiğinin göstergesidir. Sürekli kontrol edilmelidir. Şerbeti için su ve şeker tencerede kaynatılır. İçine 4-5 damla limon suyu ilave edilir. Ilıyan şerbet pişen baklava tepsisine dökülür. Tamamen soğuduktan sonra servis yapılır

Editör: Günnur Şeker